onsdag 21. april 2010

Koldnålstrykk


De siste to dagene vi har hatt trykk og foto har vi jobbet med koldnålstrykk. Koldnål er en trykketeknikk der en bruker et metallredskap til å skrape linjer i en plate. Platen vi brukte var av metall. Når en trykker varmer en platen opp litt til ca 30 grader før en tar på sverte, som en ruller på over det hele. Når sverten er på tar en et tørkepapir og tørker av nesten all sverten. Etter en har brukt tørkepapir bruker en avispapir for å polere resten av plata som ikke skal ha sverte på seg. Sverten legger seg i furene der en har skrapt med koldnålen, og derfor blir trykket slik at der en skaper der kommer det sverte på arket du trykker på. Det kalles et dyptrykk, og er motsatt av hva linotrykk er, som vi gjorde forrige gang. Her er en link til en blogg som sier mer om koldnål. "Eieren" av bloggen er utdannet ved Statens håndverk og kunstindustriskole.
Den mest kjente kunstneren som brukte koldnålsradering var Rembrandt. Rembrandt er en veldig kjent kunster fra barokken, som du kan lese mer om her. For å se et eksempel på hans trykk laget med koldnål, se her.

Mitt trykk:
Oppgaven vår var helt fri, noe som var ganske deilig. Vi kunne tegne absolutt hva vi ville, noe som er første gang på skolen siden.... ja jeg kan ikke huske når.
Jeg tegnet en ung mann i en lang gate, med en slags hemmelig venn som kommer opp litt bak ham. Dette er et fantasidyr og er åpent for tolkning hvorfor det er der, eller hva det egentlig er.
Bildet er delt i to, og bakgrunnen er symmetrisk, med vertikale linjer innover i bildet. Dette er også det største virkemiddelet til å skape romfølelse i bildet. Jeg skraverte også i plata for å få mer skygger på veggene forrest i bildet, og skravering på bakken bakerst.
Å bruke koldnål for å lage trykk var veldig gøy, trykkene ble fine og det var en relativt enkel teknikk der en kunne lage ganske avanserte bilder.
Jeg har lært; å trykke med koldnål! rett og slett, dette var noe jeg ikke hadde gjort før eller visste hvordan man gjorde.


Dette er bilde tatt av papirskissene og innrissningen på metallplata.


Her er bilder av trykksverten med ruller og selve trykkpressa.

Dette er et bilde av ferdig produkt. Jeg har brukt en blanding av blå og rød trykksverte på trykket. Dette var på det tredje forsøket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar